donderdag 6 maart 2014

Informatie - een zwangere chinchilla

Omdat er bij ons binnenkort een nestje wordt verwacht, heb ik voor jullie opgeschreven hoe de zwangerschap en de geboorte bij een chinchilla verloopt. 

Dekking
Een chinchillavrouwtje is vaak voor de eerste keer bronstig als ze 4 of 5 maanden oud is. Toch wordt er aangeraden te wachten met het laten dekken van het vrouwtje tot ze ongeveer 8 tot 9 maanden oud is.
Als het vrouwtje dan oud genoeg is om gedekt te worden, kan het bij een mannetje geplaatst worden en zal het mannetje kunnen ruiken of het vrouwtje bronstig (dus vruchtbaar) is.
Enige tijd na de dekking verliest het vrouwtje een dekprop. Dit is een witte, wasachtige prop van ongeveer 4 centimeter en bestaat uit uitgedroogd slijm en sperma. Dit wil echter niet gelijk zeggen dat het vrouwtje ook daadwerkelijk drachtig is.

Dit vrouwtje is al lange tijd drachtig
Zwanger
Als het vrouwtje uiteindelijk zwanger is kan je dit niet altijd goed zien. Wel kan je erachter komen dat het vrouwtje drachtig is door haar elke week te wegen. Vaak valt ze de eerste week een paar gram af en komt de weken daarna elke week een aantal gram aan.
De draagtijd bij een chinchilla is ongeveer 111 dagen. Tijdens de laatste weken slaapt ze vaak op haar zij.

De bevalling
Vlak voor de bevalling wordt het vrouwtje erg onrustig. Meestal worden de jongen in de ochtend geboren, na een half uur weeën, soms kan dit ook langer duren. Als de jongen geboren worden en het kopje tevoorschijn komt, trekt het vrouwtje het jong er zelf uit. Soms kan het als gevolg zijn dat het jong daardoor een stukje van zijn oor of pootje verliest.
Meestal verloopt de bevalling wel zonder problemen en worden er gemiddeld één tot drie jongen geboren.

De jongen
Al snel na de bevalling zullen de jongen hun oogjes openen en opzoek gaan bij de moeder om te kunnen drinken. In principe kunnen de jongen gelijk al alles gaan verkennen en kunnen rondlopen en klimmen. De jongen groeien vervolgens in een razend tempo op. Na zo'n tien dagen kunnen ze zelfstandig water drinken en na een paar weekjes eten ze hooi en pellets.
Als de jongen 12 weken oud zijn, mogen ze weg bij de moeder. Ook in verband met inteelt is het belangrijk om de jongen dan bij de ouders weg te halen.

Fimpje (YouTube)
In dit onderstaande filmpje zie je hoe het pasgeboren jong onder zijn moeder zit. Als je het filmpje doorspoelt naar ongeveer 3 minuten zie je hoe het tweede jong geboren wordt.
(dit is niet mijn eigen filmpje)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten