zaterdag 15 maart 2014

De aanschaf van een chinchilla

Voor als je misschien eens van plan bent om ook een chinchilla aan te schaffen, vertel ik jullie waar je allemaal rekening mee moet houden voordat je hieraan begint.

Chinchilla's zijn sociale dieren die in het wild in groepen leefden. Neem daarom altijd twee chinchilla's bij elkaar. Zou je een chinchilla in zijn eentje houden en al geef je hem nog zoveel aandacht, hij zal toch snel vereenzamen, lusteloos  en sloom worden. 
Als je twee chinchilla's bij elkaar hebt zitten, zal je er ook snel achter komen waarom het zo mooi is om ze niet alleen te houden. Ze hebben toch altijd een vriendje als je er niet bent en kunnen lekker tegen elkaar aan slapen. 

Denk er ook over na of je twee vrouwtjes of twee mannetjes wilt, wat voor kleur en wat voor 'kwaliteit' chinchilla je wilt hebben. Een chinchilla van huisdierkwaliteit zijn er meestal al vanaf 25 euro. Wil je een show- of fokdier, dan kunnen de prijzen aardig oplopen. Dan ben je vaak al snel 100 tot 300 euro kwijt. 
Het is verstandig om een chinchilla te kopen bij een (hobby)fokker. Zij weten vaak veel over de achtergrond, gezondheid en het karakter van het diertje. Soms zijn chinchilla's ook te koop in dierenwinkels. Vaak zijn deze diertjes er al op latere leeftijd heen gebracht waardoor de verkopers je nauwelijks kunnen informeren over deze chinchilla's. 

Verder moet je er ook bij stilstaan dat het diertjes zijn die een aardige leeftijd kunnen bereiken! Gemiddeld worden ze 10 tot 15 jaar oud, met zelf uitschieters van rond de 20 jaar! 
Bedenk of je tijd hebt om voor de diertjes te zorgen, of je er ruimte voor hebt (het is vaak lastig chinchilla's op de slaapkamer te zetten, het zijn nachtdieren en zullen veel geluid maken terwijl je probeert te gaan slapen), en of je interesse zult blijven houden in de diertjes na mate je ze een tijd hebt.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een chinchilla?
  • Controleer de tanden, gezonde tanden hebben een oranje- gele kleur, de bovenste voortanden  mogen niet over de onderste voortanden heen vallen.
  • Het neusje moet schoon en droog zijn.
  • De chinchilla mag geen last hebben van traanoogjes. Dit kan wijzen op een longontsteking of gebitsproblemen. 
  • De chinchilla mag niet kwijlen; let erop of het mondje en de voorpootjes niet nat zijn. Een kwijlende chinchilla kan namelijk ook wijzen op gebitsproblemen.
  • De vacht moet helder van kleur zijn en een mooie structuur hebben. Let erop dat er geen kale plekken in de vacht zitten. Dit kan erop wijzen dat het diertje een vachtbijtertje is. Dit kan veroorzaakt zijn door stress. Het is een erfelijke aandoening, waarvan de kans groot is dat de nakomertjes dit gaan overnemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten